ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (5)
Тодор Стойков: Показахме, че сме европейски отбор
Автор: Екип на Sofia24.bg 06:16 / 29.02.2008Коментари (0)12211
©
Антон Станков
Няма да излезем с наведени глави срещу Динамо (Москва), твърди асът

Лукойл Академик победи и като гост латвийския Винтспилс със 73:55 и така се класира за осминафиналите в турнира за купа УЛЕБ. Следващият съперник на „студентите" ще бъде руският Динамо (Москва). Ето какво мисли капитанът на Лукойл Тодор Стойков за представянето на тима до момента.

- Г-н Стойков, как протече за вас гостуването на Вентспилс (73:55) в мача от турнира за купа УЛЕБ?. Бяхте ли напрегнати преди срещата?
- Естествено и нормално е преди мач да сме малко напрегнати, но не сме били притеснени. Щом започна срещата, напрежението спадна и се радвам, че показахме добра игра, с която стигнахме до успех в мача.

- Станахте №1 по асистенции в турнира за купата УЛЕБ. Какво е за вас това?
- Признание е за мен, определено. Радвам се, че като българин съм постигнал нещо и се чувствам горд. Това е признание и за българския баскетбол като цяло. Този мой успех е в индивидуална класация, но е факт благодарение на колегите през годините, с които съм играл. Без тях нямаше да мога да постигна това.

- Как определяте нивото на тима в момента?
- Доста добро. Няма какво друго да е. Резултатите от нашата работа са налице. Трудно може някой да каже нещо друго.

- Какво се промени в отбора през последните четири години, за да стигнете до този успех?
- Отборът се развиваше. Винаги сме вървели напред - към по-добро и по-добро.

- Чувствате ли този успех като суперпостижение или по-скоро стоеше като един вид задължение пред всеки един от играчите, предвид развитието на отбора през годините?
- Още не е суперпостижение. Вече сме на една крачка от следващата фаза. Досега не го бяхме правили, но ето че дойде моментът и го направихме. Не мога да кажа, че сме приемали този успех едва ли не като задължение. Той е следствие от развитието на отбора. Това е едно „благодаря" от нас, играчите, към ръководството за грижите, които полага за тима. С този успех се надявам, че донесохме и радост на феновете на баскетбола, което е също много приятно.

- Какво предпочитате - прогрес в УЛЕБ с Лукойл или да играете в чужбина?
- Често ми се задава този въпрос, а аз ще отговоря така: Нашият отбор играе в Европа. Подобно на много европейски тимове и при нас има много чужденци. Тимът ни е класен, вижда се. Спокойно мога да кажа, че аз играя в европейски клуб. Какво друго да искам? Да, в България нямаме голяма конкуренция, но така стоят нещата.

- В следващия кръг срещате Динамо (Москва). Що за отбор е това? Играхте с тях през септември контрола в Правец (б.а. - 86:84)?
- Имаме информация за тях. Днес е лесно да се намери информация за всеки тим. Те са отбор, който слагам сред основните фаворити за спечелването на купа УЛЕБ. Казах това и веднага след мача с Вентспилс. Сигурен съм обаче, че ще дадем всичко от себе срещу Динамо (М) и ще гоним успех. Няма да излезем с наведени глави. Също така смятам, че с нужната мобилизация и стабилна игра ще направим две много стойностни срещи. Ще се борим. Напрежението ще бъде повече в редиците на
руснаците, защото те имат какво да загубят, ако ги бием. Ако не успеем, това за нас няма да е трагедия. В случая ние можем само да спечелим.

- По време на доброто представяне на футболния Левски в европейските турнири в спортните среди се споменаваше, че „приказката продължава". Докъде може да продължи „приказката" за Лукойл Академик в турнира за купата на УЛЕБ?
- Дай боже да е по-дълга. Всички искаме това.

- В българския шампионат нямате конкуренция. Как се настройвате за мачовете в УЛЕБ, където се вижда, че не е лесно?
- Професионалисти сме. Всеки един от нас дава максимума от себе си, за да победим във всеки мач. Нашата работа е да изпълняваме задачите, които ни поставя треньорското ръководство. Разлика в настройката има, но целта пред нас винаги е една - да се поздравим в края на мача с успех.

- В момента имате 24 победи и нито една загуба в българското първенство. Ще успеете ли да завършите шампионата без поражение?
- Няма такава цел пред нас. За момента се справяме доста добре. Ако някой в България ни бие, добре, това няма да е трагедия. Баскетболът все пак е спорт. Има много други отбори в Европа, които са много добри, но допускат загуби. Ако ние загубим, това ще е сензация за вас - журналистите, и за феновете. Ние, играчите, ще приемем подобен факт нормално. Ще се опитаме да не допуснем поражение до края, а дали ще успеем, ще видим.

- В Лукойл имате конкуренти за поста в лицето на Чавдар Костов и Лари О'Банън. В националния имате ли такава конкуренция?
- Във всеки един отбор има конкуренция. И в националния имам конкуренция.

- С какво са полезни чуждите треньори на българския баскетбол. Сега Желко Лукаич води Лукойл, а през миналата година в ЦСКА бе Владо Джурович. Пини Гершон пък пое националния мъжки тим?
- Чуждият треньор носи със себе си други нрави, друг манталитет. Като цяло смятам, че чуждите треньори внасят и остават след себе си нещо различно. Със сигурност обогатяват и помагат на българския баскетбол.

- Споменах вече името на Пини Гершон, който пое националния тим. Какво очаквате да се промени?
- Очакванията са много големи. Надеждите да бие Сърбия и Италия. Той обаче сам няма да може, а това трябва да направят играчите. Гершон е много опитен и ако успее да предаде на играчите напълно идеите си, нещата ще са добри. Ще видим какво ще стане.

- Утре (б.а.-днес) играете с ЦСКА Интерлоджик. При „червените" ги няма Хендерсън и Бойко Младенов, под въпрос е Пейн. Това прави ли задачата ви по-лесна?
- Не, не мисля, че липсата им ще направи задачата ни по-лесна. У нас се чувства лека умора, но вече свикнахме с такъв режим на срещи. Очаквам да се получи един красив мач, защото и двата отбора могат да играят стойностно. Надявам се да зарадваме феновете на баскетбола, е и все пак да ги победим.

Източник: topsport.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Левски срази Славия и е близо до бронза от волейболния шампионат при жените
Григор Димитров е кралят на отиграванията и в Монте Карло
България с три тенисистки в Топ 20 в световната ранглиста за девойки
Григор Димитров с риск да изпадне от Топ 10
Билетите за полуфинала ЦСКА - Ботев Пловдив са в продажба
Анкета
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията